Vlag en Wapen van Suriname

Vlag

De nationale vlag van Suriname is de vlag van de Republiek Suriname. Hij werd op 25 november 1975 officieel in gebruik genomen, bij het bereiken van de onafhankelijkheid van het land. De vlag bestaat uit vijf horizontale strepen, van boven naar onderen in de kleuren groen (dubbele breedte), wit, rood (viervoudige breedte), wit en groen (dubbele breedte). In het centrum van de vlag bevindt zich een gele, vijfbenige ster.

Het rood symboliseert de vooruitgang en de strijd voor een beter bestaan; het wit staat voor vrijheid en gerechtigheid (vrede) en de kleur groen is symbool voor de vruchtbaarheid van het land. De ster symboliseert de hoop op een “gouden” toekomst.

Wapen

Het wapen van Suriname bestaat uit een schild, geflankeerd door twee Indianen, met daaronder een wimpel met het devies justitia, pietas, fides (gerechtigheid, vroomheid, vertrouwen).

Het schild is verticaal in tweeën gedeeld. Links is een zeilschip op zee afgebeeld, en rechts een koningspalm op de aarde. In het midden bevindt zich een groene ruit, met daarin een vijfpuntige ster. Deze ster symboliseert de vijf continenten waar de inwoners van Suriname vandaan zijn gekomen: Afrika, Amerika, Australië, Azië, Europa.
De schilddragers symboliseren de oorspronkelijke bewoners van het gebied.

Het wapen is in gebruik sinds de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975.

Bevolking in Suriname

Bevolkingsgroepen

Suriname heeft een totaal aantal inwoners van 541.600 (Volkstelling 2012). De meeste wonen in het noorden van het land, in de districten Paramaribo, Wanica en Nickerie. Het dunbevolkte district is Sipaliwini, dat het grootste deel van het binnenland omvat.

De Surinaamse bevolking bestaat uit een mengeling van de volgende etnische groepen (Volkstelling 2012):

Hindoestanen (27,4%)
Creolen (15,7%)
Marrons (21,7%)
Javanen (13,7%)
Andere groepen (7,6%)

  • Indianen
  • Chinezen
  • Boeroes (blanken)
  • Sefardische en Asjkenazische Joden
  • Libanezen
  • Brazillianen

Gemengde afkomst (13,4%)
Onbekend (0,6%)

Talen in Suriname

Taal

De officiële taal in Suriname is het Nederlands, daarnaast spreekt met het Sranantongo. Verder spreken alle bevolkingsgroepen hun eigen taal, zoals verschillende Indiaanse talen en Marrontalen, Sarnami Hindoestani, Chinees, Libanees-Arabisch, Javaans, Braziliaans-Portugees, Engels en overige talen.

Staatsvorm in Suriname

Staatsvorm

Suriname is sinds 1975 naar staatsvorm een presidentiële onafhankelijke republiek en naar regeringsvorm een parlementaire democratie. De laatste grondwet dateert van 30 september 1987. Volgens die van 1975 praktiseerde Suriname een parlementair systeem.

Districten in Suriname

Districten

  1. Paramaribo
  2. Nickerie
  3. Coronie
  4. Saramacca
  5. Wanica
  1. Commewijne
  2. Marowijne
  3. Brokopondo
  4. Para
  5. Sipaliwini

Paramaribo is de hoofdstad.

Jaargetijden in Suriname

Klimaat en Jaargetijden

Suriname heeft een tropisch regenwoudklimaat met een gemiddelde temperatuur van 30°C.

Kleine regentijd: December t/m Januari
Kleine drogetijd: Februari t/m April
Grote regentijd: Mei t/m half Augustus
Grote drogetijd: Half Augustus t/m November

Munteenheid van Suriname

Munteenheid

De nationale munteenheid is de Surinaamse dollar (=100 cent) Per 1 januari 2004 is de Surinaamse gulden als munteenheid vervangen door de Surinaamse dollar. Duizend Surinaamse guldens is 1 Surinaamse dollar geworden. Buitenlandse valuta kunnen worden ingewisseld bij banken. In de betere hotels en restaurants worden alle gangbare internationale creditcards geaccepteerd. Geldautomaten zijn zowel in de grote als in de kleinere steden te vinden.

Let op! Indien je in Suriname geld wilt pinnen, dan dien via je bank de standaard instelling ‘Europa’ tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’.

Vaccinaties en Inentingen

Verplichte vaccinaties

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Suriname alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Suriname binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Aanbevolen vaccinaties

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Suriname aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A(besmettelijke geelzucht) en een gele koortsinenting.

Inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Suriname inentingen aangeraden tegen hepatitis B en buiktyfus. Soms worden voor Suriname vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Raadpleeg  www.vaccinatiesopreis.nl

Malaria, zika, chikungunya en dengue

Raadpleeg www.vaccinatiesopreis.nl

Religie en Cultuur in Suriname

Religie

Bij de volkstelling van 2004 was de verhouding tussen de religies als volgt:

Christendom 40,7%
Hindoeïsme 19,9%
Islam 13,5%
Traditionele en andere religies 5,8%
Geen religie 4,4%
Onbekend 15,7%
Tijd in Suriname

Tijd

De tijdszone in Suriname is GMT-3. Het tijdsverschil met Suriname en Nederland is daardoor in de winter 4 uur en in de zomer 5 uur. Dit komt doordat in Suriname geen zomertijd toegepast wordt waardoor het tijdsverschil niet het hele jaar gelijk is.

Communicatie in Suriname

Communicatie

Posterijen

Poststukken van Suriname naar Nederland of België kunnen van 1 tot ca. 2 weken onderweg zijn. Hetzelfde geldt omgekeerd. Op het postkantoor en diverse boek(winkels) die ansichtkaarten verkopen zijn postzegels te koop.

Internet

De dekking van mobiele netwerken is goed. Op afgelegen gebieden en in het binnenland zijn de netwerken dikwijls beperkt. Er zijn internetcafés en in de meeste restaurants, hotels en guesthouses biedt men voor gasten gratis WiFi.

Websites uit Suriname eindigen op .sr.

Telefoneren

Het landnummer van Suriname is +597, van Nederland +31 en van Belgie +32. Telefoonnummers in Paramaribo bestaan uit zes cijfers. Voor nummers buiten de stad (ook zes cijfers) kies je eerst een 0.

Mobiel bellen in-en vanuit Suriname is, afhankelijk van uw provider vaak duur. Een goedkoop alternatief is het aanschaffen van een Surinaams prepaid sim pakket.

Luchthaven Suriname

Luchthaven

Johan Adolf Pengel International Airport is de nationale luchthaven van Suriname. De luchthaven ligt bij het dorp Zanderij, ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Paramaribo. Er rijden bussen en taxi’s vanaf de luchthaven naar Paramaribo. Een rit duurt ongeveer één uur. Vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo is het meest intensief gebruikte vliegveld van het land voor met name het binnenlandse luchtvervoer.

Nationale Feestdagen in Suriname

Nationale feestdagen en Evenementen

Door de multiculturele samenleving viert Suriname een niet gering aantal etnische en religieuze feesten.

Er zijn verscheidene Hindoestaanse en Islamitische feestdagen, zoals respectievelijk Divali en Phagwa, en Suikerfeesten Offerfeest. Deze feestdagen zijn gebaseerd op de Hindoestaanse en de Islamitische kalender.

Verder zijn er de Hindoestaanse, Javaanse en Chinese Immigratie-feestdagen en zijn er gedurende het hele jaar een aantal autorally’s.

Nationale feestdagen- en Evenementenkalender:

1 januari Nieuwjaarsdag
Februari (variërend) Braziliaans Carnaval
Februari (variërend) Chinees Nieuwjaar
25 februari Dag van de revolutie
Maart (variërend) Holi-Phagwa
April (week na Pasen) Avondvierdaagse Wandelmars (AVD)
1 mei Dag van de Arbeid
5 juni Hindoestaanse immigratiedag
1 juli Keti-koti – afschaffing van de slavernij
Juli (begin) Zwemmarathon – van Domburg naar Paramaribo
9 augustus Dag van de Inheemse bevolking
14 augustus Dag van de Javaanse immigratie
Oktober (begin) Suikerfeest (einde Ramadan)
Oktober Dipavali (lichtjesfeest Hindoestanen)
10 oktober Dag van de Marrons
20 oktober Dag van de Chinese immigratie
Oktober (eind) Salsuri Festival
Oktober (eind) Suriname Jazz Festival
25 november Onafhankelijkheidsdag
December (begin)

25 december

KKF-jaarbeurs

Eerste kerstdag

26 december Tweede kerstdag
December (eind) Surifesta einde van het jaar festival
31 januari Nieuwjaarsavond
Electriciteit in Suriname

Elektriciteit

De netspanning in Suriname is standaard 127 volt, 60 Hz. Veel hotels en andere accommodaties hebben daarnaast ook 220 volt-50 Hz. In de meeste gevallen worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. In sommige gevallen maakt u gebruik van een adapter. Voor meer informatie raadpleeg www.landenkompas.nl/elektriciteit.

Winkelen in Suriname

Winkelen

Verspreid over de stad zijn er een groot aantal winkels, waarvan het centrum een grote verscheidenheid biedt. Daarnaast vind u aan het eind van de Waterkant de overdekte Centrale Markt. Verder zijn er een aantal shopping malls.

Grote winkelstraten

Domineestraat, Jodenbreestraat, Maagdenstraat, Steenbakkerijstraat en de Gompertstraat.

Gemiddelde openingstijden:

Ma t/m vr. 8.00 – 16.30 uur
Za. 09.00 – 13.00 uur
Zo. gesloten

Malls

Hermitage Mall (hierin is de grootste bioscoop van Suriname gevestigd)

Kersten Mall

Maretraitte Mall

Keizer Mall

iTtrendzZ – Connection Mall

Gemiddelde openingstijden:

Ma t/m za. 09.00 – 21.00 uur
Zo. 16.00 – 20.00 uur

Verkeer en Vervoer in Suriname

Verkeer en Vervoer

In Suriname moet u links rijden. Er zijn bussen en taxi’s beschikbaar en er zijn fiets- en autoverhuurbedrijven in de stad. De busondernemingen zijn van particulieren en hebben vaste routes, maar hebben geen vaste dienstregeling. In de regel vertrekken de bussen als ze vol zijn. Voor vervoer naar het district Commewijne kunt u naast een bus ook gebruik maken van een watertaxi, deze pendelen op en neer op de Surinamerivier.

Nederlandse Ambassade in Suriname

Ambassade van Nederland in Suriname

Adres: Van Roseveltkade
Paramaribo, Suriname
Telefoon: +597 477 211

suriname.nlambassade.org/organization

Consulaat van Suriname

Consulaat van Suriname

Adres: De Cuserstraat 11
1081 CK Amsterdam
Telefoon: 020 642 6137

www.consulaatsuriname.nl