Apura

In het dorp Apura bezoeken we onder meer een inheemsendorp en maken we een tocht over de Corantijnrivier met als eindbestemming de Kaboeriekreek. Hier worden reuzen otters gespot.

Bereikbaarheid

Ongeveer 370 km ten zuiden van Paramaribo ligt het plaatsje Apura, het is een grensplaats in het district Sipaliwini. Een bezoek aan dit dorp is vaak het laatste deel van de boeiende trip naar de Blanche Marie watervallen. Apura is behalve met een vliegtuigje of helikopter ook goed over de weg bereikbaar via de verbinding Zanderij-Witagron (de zuidelijke Oost-Westverbinding).

Bevolking

Er wonen zo’n 3000 mensen waarvan een groot deel voornamelijk Indianen van de stam Arowakken. Verder is er een kleine populatie Trio indianen

Geschiedenis

Dit dorp werd in de zeventigerjaren vooral bekend toen men er startte met het ontwikkelingsproject voor West-Suriname. Het zou het eindstation worden voor de bauxietspoorlijn uit het Bakhuisgebergte. Het was de bedoeling dat Apura ontwikkeld zou worden tot een haven waar bauxiet verscheept kon worden. Helaas bleken de bauxietmaatschappijen Alcoa en Billiton niet voldoende geïnteresseerd. Mede hierdoor en de staatsgreep van 1980 kwam dit ambitieuze project ten einde. Verlaten oud materieel herinneren aan deze tijd.

Boottocht op de Corantijnrivier

Apura is gelegen aan de oostelijke oever van de Corantijnrivier. Op een afstand van ongeveer 24 kilometer ligt het Guyanese dorp Orealla. We maken een tocht over de Corantijnrivier en varen verder naar de Kaboeriekreek. Hier is het water van een zuivere kwaliteit waardoor het spotten van reuzen otters tot de mogelijkheden behoord.

Bezoek aan inheemsendorpen

Voordat we terug rijden naar Paramaribo bezoeken we enkele inheemsendorpen. In de indianendorpen kleine Kwamalasemoetoe en Washabo maakt u kennis met de cultuur van de Trio’s en Arowakken. U maakt een dorpswandeling waarbij de gids het een en ander verteld over de rituelen en gewoonten. De vrouwen zijn zeer vaardig in het ontwerpen en maken van fraaie sieraden. Zij gebruiken daarvoor hoofdzakelijk verschillende soorten zaden en pitten die in de natuur voorkomen. Uit hun ruime collectie die te koop wordt aangeboden kunt u wellicht een keuze maken.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>