Sint Bonifaciuskerk 130 jaar

De St. Bonifaciuskerk is een monument in het leven van de Rooms Katholieke Gemeente in Paramaribo. In 2017 vierde deze kerk haar 130 jarig bestaan.

De geschiedenis van de St. Bonifaciuskerk

Op 17 december 1884 werd door het Gouvernement onder het bewind van gouverneur Johannes Herbert August Willem van Heerdt tot Eversberg toestemming gegeven tot de bouw van. De oprichting van deze kerk werd voorbereid door de pater W.P. Stassen CssR. Hij stierf na een verblijf van 4 jaar in Suriname in 1885. Pater W. de Weerd CssR volgde hem op en legde op 7 april 1886 de eerste steen van de St. Bonifaciuskerk. De kerk voor de katholieke geloofsgemeenschap werd op 13 juni 1887 ingewijd door monseigneur J.H. Schaap CssR. Zo’n 12 jaar later bleek een forse verbouwing van de kerk al noodzakelijk. De toren werd verplaatst naar de voorgevel. Naar verluidt omdat het touw van de luiklok midden in de kerk hing. In de nieuwe toren kwam in 1900 een nieuwe torenklok met een gewicht van 75 kg. De oude ging naar de Henricuskerk te Estherlust. De kerk werd in het jaar 1909 nog eens verrijkt met een preekstoel en een orgeltje.

Waar is de St. Bonifaciuskerk gevestigd

De St. Bonifaciuskerk is gevestigd aan de Johan Adolf Pengel straat, de vroegere Wanicastraat nabij ’s Landsgrond Boniface te Paramaribo.

130 Jaar St. Bonifaciuskerk

Ter gelegenheid van het 130 jarig bestaan van de St. Bonifaciuskerk werd er een speciale dienst gehouden die werd voorgegaan door monseigneur Karel Choennie – bisschop van Paramaribo. Deze Bisschop kent de kerk als geen ander, omdat hij vroeger hier als pastoor z’n werkterrein had. In 2015 werd hij benoemd tot bisschop. Karel Choennie is de tweede bisschop van Paramaribo van Surinaamse afkomst, maar de eerste met Hindoestaanse wortels.

Wist u dat

De vroegere vakbondsleider, politicus, revolutionair en verzetsstrijder Anton de Kom is een bekende Surinamer die op 15 maart 1898 in deze kerk werd gedoopt. De Kom woonde op steenworp afstand van de kerk – in een zijstraat die overigens naar hem werd vernoemd.

De St. Bonifaciuskerk tegenwoordig

De buurt rondom de kerk is de afgelopen jaren erg veranderd. Vele families zijn door de komst van winkels en kantoren weggetrokken naar andere wijken. De kerkbezoeken zijn onder meer hierdoor steeds meer gaan afnemen. Ondanks deze dalende trend wordt de kerk, vooral bij hoogtijdagen nog altijd redelijk bezocht. Tot een volgende verjaardag van de St. Bonifaciuskerk zal dit schitterende monument prijken aan de Johan Adolf Pengelstraat.

Sint Bonifaciuskerk

Johan Adolf Pengelstraat 115, Paramaribo

facebook.com/str/bonifaciuskerk

Cultuur

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>