Chinese Markt in Paramaribo

Wil je in hartje Paramaribo je even in China wanen, dan ga je op zondagochtend naar de Chinese markt in de Wilhelminastraat. Een plek waar je Chinese lekkernijen kunt kopen.

Over de markt

Men verkoopt hier talrijke kruiden. Er is een ruime keuze aan vlees, vis, verse groente en fruit. De winkel achter staat bekend om zijn gekonfijte vruchten. Je vindt er geroosterde doks (eend), sawpaw, dim sum hapjes. Kortom een grote verscheidenheid aan verschillende producten.

Waar is de markt gevestigd

De markt is gelegen aan de Wilhelminastraat tussen de David Simonstraat en de Ming Doelmanstraat. Vanuit omgeving ’t Vat loop je ná het tankstation de Wilhelminastraat in. Je kunt het wandelen in ongeveer een kwartier.

Openingstijden

Zondag van 07.00 uur – 12.00 uur

De Chinese keuken

Als je in Suriname over straat loopt is de kans groot om een Chinees restaurant of eettentje tegen te komen. Verschillende specialiteiten van de Chinese keuken zijn zo goed in Suriname ontvangen dat ze nu zelfs als typisch Surinaams gezien worden. Het bijzonder aan de Chinese keuken in Suriname is, dat ze op een authentieke manier het eten bereiden, anders dan men in de Chinese restaurants in het westen gewend is.

Geschiedenis algemeen

De Chinezen vormen maar vijf procent van de Surinaamse bevolking. Als je in Suriname over straat loopt zal je echter het idee krijgen dat de Chinese groep heel erg groot is. Dit komt omdat het grootste gedeelte van alle winkels in Chinese handen is. Chinezen kunnen dan ook als echte handelaren worden gezien.

De Chinezen in Suriname komen vooral uit de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Zij zijn in de 19e eeuw naar Suriname gekomen als contractarbeiders. De nazaten van deze contractarbeiders zijn inmiddels opgegaan in de andere bevolkingsgroepen en zijn werkzaam in de meer intellectuele beroepen. Deze groep spreekt goed Nederlands en ze zijn hun Chinese taal vaak verleerd.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>