Colakreek

De Colakreek is een recreatieoord dat door velen bezocht wordt om een dagje te relaxen.

Het ontstaan van de Colakreek

Rond de tweede Wereldoorlog kwam de kreek tot ontwikkeling. Voor de Amerikaanse militairen die in Suriname gelegerd waren was het dé ideale plek om er te ontspannen.

Het lokaal personeel, werkzaam op de luchthaven Zanderij, kende een plekje waar zij, na een wandeling door het bos, voor hun ontspanning verkoeling zochten in het donkere kreekwater. Dit ging de Amerikanen niet ongemerkt voorbij en al gauw genoot het kreekje ook onder de manschappen een bijzondere populariteit. Zeker omdat er in de directe omgeving van Zanderij niet veel aan amusement te beleven viel, lieten de Amerikanen de kreek verder uitdiepen en werden de eerste kampen gebouwd. Een ietwat bescheiden infrastructuur werd aangelegd waardoor de toegankelijkheid naar de, toen nog primitieve natuurbadplaats enigszins verbeterd werd.

De Naam “Colakreek”

De naam van de Colakreek is afgeleid van het bekende drankje Cola. Het water van deze kreek is verrassend koel en schoon. Hoewel het water donkerbruin van kleur is, heeft het niets te maken met de kwaliteit ervan. Trouwens, schept u het in uw hand, dan ziet u dat het toch helder van kleur is.

Ligging

Colakreek is een zijrivier van de Coropina. Door afdamming heeft men ten westen van Zanderij een recreatieoord met zwemplaats ontwikkeld. Het ligt in het district Para, op 50 kilometer afstand van Paramaribo.

Faciliteiten

Deze schaduwrijke natuurbadplaats is populair en wordt met name in de vakantieperiode en op zon- en feestdagen druk bezocht door zowel de Surinaamse bevolking, als toeristen.

U kunt gebruik maken van verschillende hutten, picknicktafels en kampeerplaats.Ook is er een informatiecentrum aanwezig waar u meer informatie kunt krijgen over de omgeving en vele diersoorten die er voorkomen.

Neem gerust uw hangmat, snacks en drankjes mee om extra te genieten van een gezellig dagje uit.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>