De Wereld van Plantage Frederiksdorp

Access Suriname Travel is de meest complete touroperator in Suriname. Je vakantie in Suriname begint bij hun. Voor alle tours, trips, boottours, incentives en meer.

Vertrek

Op zo’n 8 km verwijderd van Paramaribo ligt de oude koffieplantage Leonsberg. Van hieruit start de avontuurlijke Plantage Tour. U vaart langs oude plantages. Dit district is een van de oudste van Suriname waar tal van overblijfselen van oude suiker-, koffie- en tabaks- en cacaoplantages te vinden zijn. Tijdens deze tour zie je niet zelden dolfijnen of maak je kans om de zeldzame rode ibissen te spotten.

Ligging

Commewijne is gelegen op de rechteroever van de Surinamerivier, direct ten oosten van Paramaribo. Commewijne wordt in het noorden begrensd door de Atlantische Oceaan, in het westen door de districten Paramaribo en Wanica, in het zuiden door het district Para en in het oosten door het district Marowijne. De hoofdplaats is Nieuw-Amsterdam.

Welke plantages en gebieden doet u aan?

U vaart langs de volgende plantages waarbij sommige worden bezocht: Reynsdorp te Bakkie, Magrita, Rust en Werk (veehouderij), Frederiksdorp, Landgoed Mariënbosch, en Kroonenburg. Verder vaart u door de Lotus Vallei en bezoekt u Braamspunt en Matapica aan de Atlantische oceaan.

Frederiksdorp

Frederiksdorp is een voormalige koffie- en cacaoplantage. De eerste eigenaar was een Duitser uit Pruisen, Johan Friedrich Knöffel aan wie de plantage tot op heden zijn naam te danken heeft. Frederiksdorp is het centrum van rechteroever van de Commewijnerivier. Het heeft een geheel eigen karakter met omliggende plantages, vissersdorpen, zeestranden, mangrovebossen, vogelzwampen, dolfijnen en lange fiets- en wandelpaden.

Deze voormalige plantage met originele plantagewoningen en een politiepost, is verklaard tot historisch werelderfgoed en omgebouwd tot een sfeervol vakantieoord. De comfortabel ingerichte woningen zijn allen voorzien van airco, wifi en warm water. Er is verder een zwembad met een mooi pooldeck, en een groot rivierterras.

Landgoed Mariënbosch

De vroegere cacaoplantage Mariënbosch is gelegen naast plantage Frederiksdorp. Deze plantage is vooral de laatste tijd bekend geworden door de speelfilm “Tuintje in mij hart”. De woning op het landgoed werd gebouwd in 1774, het jaartal is in baksteen gefigureerd in de betegelde stoep voor het huis.

Reynsdorp te Bakkie

Bakkie is een dorp en ressort gelegen aan de rivier Commewijne. Omstreeks 1902 werd de koffieplantage Reijnsdorp aangekocht door het gouvernement en verkaveld in kleinlandbouwpercelen voor immigranten die hun contract hadden uitgediend. Zo is het dorpje “Bakkie” of “Baki” ontstaan. In het jaar 2000 was het een van de weinige nog bewoonde plaatsen langs de rivier. Sinds 2007 is Bakkie in ontwikkeling. Sinds enkele jaren is er ook een museum te Bakkie.

Magrita

Magrita was een plantage aan de Commewijnerivier. Hij lag links bij het opvaren, stroomafwaarts naast plantage Elisabeth’s Hoop en stroomopwaarts naast plantage Buitenrust. De plantage werd als een koffieplantage aangelegd door Johan Friederich Knöffel, de eigenaar van plantage Frederiksdorp, die naast Buitenrust lag.

In 1903 werd het aangekocht als vestigingsplaats voor kleine landbouwers. Om de bewoning te bevorderen werd 30 hectare ingericht als rijstpolder voor de daar wonende Javanen.

Kroonenburg

Kroonenburg is een voormalige koffieplantage en ligt aan de rechteroever van de rivier de Commewijne, tussen de plantages Brouwerslusten Rijnberk.
Tegenwoordig is de plantage als dorpsgemeente nog in gebruik. Er wordt door de lokale bevolking veel groenten en fruit verbouwd voor de plaatselijke markt. Op dit moment worden er op een aantal bedden onder meer tamarinde, noni (didibri-apra), bospapaya, peper en palm verbouwd.

Rust en Werk

Rust en Werk was een koffieplantage aan de Commewijnerivier. De plantage is in 1750 aangelegd door Wigbold Crommelin, die in 1749 als commandeur der troepen in Suriname was gearriveerd. Vanaf 1752 tot 1754 fungeerde hij als gouverneur ad interim en in 1757 werd hij officieel benoemd als gouverneur. Ook de naastgelegen plantages Lust tot Rust en Einde Rust werden op hetzelfde moment door hem aangelegd. Tegenwoordig is hier een grote veehouderij gevestigd die overigens wordt bezocht.

Braamspunt

Braamspunt is een zandtong aan de kust van Suriname. Het is de uiterste westpunt van het district Commewijne in de gemeenschappelijke uitmonding van de Suriname en de Commewijne. De punt heeft in de loop der tijd afwisselende perioden van kustafslag en aanslibbing gekend. Anno 2015 is Braamspunt door de overheid aangewezen als bijzonder beheersgebied omdat het van belang is voor bepaalde vogelsoorten en zeeschildpadden.

Lotus Vallei

De Lotus Vallei is een prachtig gebied waar u vaart door waterlelies (pankuku’s). Het is de vaarroute naar het kustgebied van Matapica.

Matapica

Matapica is een kustgebied dat grenst aan de Atlantische Oceaan. Het staat bekend als leggebied van beschermde zeeschildpadsoorten en valt onder het Noord-Commewijne/Marowijne Bijzonder Beheersgebied van de Stichting Natuurbehoud Suriname (Stinasu).

Access Suriname Travel

Prinsessestraat 37, Paramaribo, Commewijne

surinametravel.com

Tour