Divali

Divali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Tijdens de derde dag wenst men elkaar, Shubh Divali, wat Gelukkig Lichtjesfeest betekent.

Algemeen

Divali, ook wel genoemd Deepavali, Diwali of Deevali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme en vindt zijn oorsprong in India. Jaarlijks vieren Hindoes over de hele wereld rond oktober/november, afhankelijk van wanneer een nieuwe maan komt, het Divali- of lichtfeest. Het vieren van dit feest gaat gepaard met het eten van zoetigheden. Divali is een vrolijk feest en wordt vaak gevierd in gezinsverband. Het is een feest voor iedereen, voor jong en oud, arm en rijk. Divali wordt gevierd om het licht te verwelkomen in het leven. Licht wordt namelijk altijd geassocieerd met succes en hoop.

Oorsprong en betekenis

Divali staat voor de overwinning van het licht op de duisternis, van het goede op het kwade, wijsheid op onwetendheid en van de waarheid op onwaarheid. De nieuwe maan als overgang van het krisjna (afnemende) naar het sukla (wassende) gedeelte van de maand Kartika. Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart.

Rituelen

De mensen én hun huizen horen rein te zijn tijdens Divali; dat wil zeggen zuiver en schoon. Hindoes vasten op de vijf dagen van Divali; dat wil zeggen dat men geen vlees, ei(producten) of ander voedsel eet waarvoor dieren lijden, worden gebruikt of voor worden gedood. Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges. Men neemt daar een religieus bad: een Ganga-nahan.

Tijdens het feest wordt veel traditionele zoetigheid gemaakt en rondgedeeld. Divali viert men gewoonlijk in huiselijke kring, maar ook in de Mandir (Hindoe gebedshuis) wordt tijdens Divali een dienst gehouden. Tijdens de derde dag wenst men elkaar, Shubh Divali, wat Gelukkig Lichtjesfeest betekent.

Locatie

In Suriname is het sinds 2010 een Nationale Dag. Er wordt voor een week de Suriname Dia aangestoken op het onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Sinds 2013 wordt in het district Nickerie ook de Dia aangestoken die vijf dagen blijft branden op het Volksplein.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>