Dolfijnen en kaaimannen spotten
Je maakt een tochtje op de Suriname- en de Commewijnerivier waar dolfijnen zullen worden gespot. Verder bezoek je enkele plantages. Vóór het invallen van de avond wordt een gezamenlijk diner gebruikt en maken we een boeiende tocht naar de kaaimannen. Er zijn verschillende touroperators die deze tour aanbieden.
Dolfijnen in Suriname
In het brakwater van onder meer de Suriname-en de Commewijnerivier komt de guianadolfijn (Sotalia guianensis) voor. Hun habitat in dit gebied is ongeveer 20-25 vierkante kilometer. Het aantal wordt geschat op ongeveer 100-125. Deze dolfijnen kunnen prima leven in het brakke, ondiepe water. Ze zijn niet shuw en zijn zeer nieuwgierig naar de mensen die ze komen bezoeken.
Deze rivierdolfijnsoort wordt in Suriname Profosu genoemd. Het is een kleine grijze dolfijn met een meestal roze en soms witte buik. Profosu leven in ondiepe delen van de zee en in de mondingen van de grote rivieren. Volgens de Jachtwet 1954 is de profosu gedurende het hele jaar door beschermd. Bedreigingen zijn visnetten, aanvaringen met boten en vervuiling van de monding van de Surinamerivier.
Kaaimannen in Suriname
In Suriname komen 3 soorten kaaimannen voor. De brilkaaiman in Suriname ook wel de wetbere kaiman genoemd (caiman crocodilus), de cuviers gladvoorhoofdkaaiman (paleosuchus palpebrosus) en de schneiders gladvoorhoofdkaaiman (paleosuchus trigomatus)
Ondanks de reputatie van de kaaimannen zijn de dieren vrij onschadelijk. Kaaimannen voeden zich met insecten, kikkers, ratten en watervogels. Vissen zijn over het algemeen te snel voor de koelbloedige reptielen.
Kaaimannen of kaaimans (Caimaninae) zijn een onderfamilie van de familie alligators en kaaimannen (Alligatoridae). Het zijn krokodilachtigen die alleen voorkomen in Zuid-Amerika, vrijwel uitsluitend in het noorden en noordoosten. Kaaimannen hebben altijd stevige buikplaten die elkaar overlappen, en verschillen hiermee van alle alligators en krokodillen. Kaaimannen variëren in lengte, sommige soorten kunnen vier (mogelijk zes) meter bereiken. Cuviers gladvoorhoofdkaaiman (Paleosuchus palpebrosus) is de kleinste moderne krokodilachtige, een volwassen mannetje bereikt ongeveer 1,5 meter inclusief staart.