Dolphins en Sunset Tour

De ruim 3 uur durende ‘Dolphins en Sunset Tour’ start bij het plaatsje Leonsberg. Onder het genot van een hapje en een drankje maak je een tocht op de Suriname- en de Commewijnerivier. Hier worden dolfijnen gespot. Nadat we de vriendelijke dieren van dichtbij hebben bewonderd, bezoeken we de plantage Johan en Margaretha waar we genieten van enkele traditionele snacks. Van hieruit zien we de zonsondergang.

Er zijn verschillende touroperators die deze trip aanbieden.

Dolfijnen in Suriname

In het brakwater van onder meer de Suriname-en de Commewijnerivier komt de guianadolfijn (Sotalia guianensis) voor. Hun habitat in dit gebied is ongeveer 20-25 vierkante kilometer. Het aantal wordt geschat op ongeveer 100-125. Deze dolfijnen kunnen prima leven in het brakke, ondiepe water. Ze zijn niet shuw en zijn zeer nieuwgierig naar de mensen die ze komen bezoeken.

Deze rivierdolfijnsoort wordt in Suriname Profosu genoemd. Het is een kleine grijze dolfijn met een meestal roze en soms witte buik. Profosu leven in ondiepe delen van de zee en in de mondingen van de grote rivieren. Volgens de Jachtwet 1954 is de profosu gedurende het hele jaar door beschermd. Bedreigingen zijn visnetten, aanvaringen met boten en vervuiling van de monding van de Surinamerivier.

Plantage Johan en Margaretha

Johan Margaretha was een plantage aan de Commewijnerivier in het district Commewijne in Suriname. De plantage werd als een koffieplantage aangelegd door Johan Friederich Knöffel, de eigenaar van plantage Frederiksdorp, die naast Buitenrust lag. Bij de emancipatie in 1863 was de plantage in het bezit van de zusters jonkvrouwe Anna Magdalena van Hangest, baronesse d’Yvoy en jonkvrouwe Cornelia Marie van Hangest, baronesse d’Yvoy uit Nijkerk. Er kwamen toen 255 slaven vrij. Het is niet bekend hoe zij in het bezit van de plantage kwamen. Wel is bekend dat hun moeder, Catharina Johanna, een dochter van ds. Marcus Jacobus Broen was.

Tegenwoordig is Johan Margaretha één van de ressorten van het district Commewijne. Hier maken we een sanitaire stop en eten we wat heerlijke lokale snacks. Van hieruit zien we de zonsondergang en keren we langzaam huiswaarts.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>