Klaaskreek

Via de Surinamerivier of de verharde Afobakaweg kun je het dorp Klaaskreek bereiken. Klaaskreek is één van de zes resorten waaruit het Surinaamse district Brokopondo bestaat. Klaaskreek is sinds 2007 de thuisbasis van een centrum voor biologische landbouw. Het dorp heeft een inwonerstal van ongeveer 1400 mensen. Het is er, sinds de transmigratie in 1964 bij het ontstaan van het van Blommenstein stuwmeer. In de jaren 1960-1965 bouwde het bauxietverwerkingsbedrijf Suralco er een krachtcentrale.

Klaaskreek is gelegen aan de linkeroever van de Surinamerivier, ten noorden van Berg en Dal. De inwoners zijn veelal afkomstig van het vroegere dorp Ganzee. Dit dorp is uitermate geschikt voor dagtochten en excursies. Toeristen maken hier graag gebruik van het Bënastrand. In dit kunstmatig aangelegd strand kun je in (een afgeschermde gedeelte van) de rivier zwemmen, in de zon liggen of in een hangmat in een van de hutten liggen genieten van een heerlijke koele bries. Hoewel het dorp betrekkelijk dicht bij de stad gelegen is, heeft het toch een typische Afrikaanse allure. Men leeft er nog volgens eeuwenoude tradities. De taal die er naast het Nederlands en het Sranan tongo wordt gesproken is het Saramaccaans. In deze taal kun je nog sporen terug vinden die leiden naar het Afrikaanse continent.

Er is een medische voorziening en er is een politiepost gevestigd. Je kunt er lekker door het dorp slenteren en kennis maken met de cultuur van de binnenlandbewoners.

De film maakt onderdeel uit van de één uur durende dvd “Suriname an exciting part of the Amazon”. Met de vele highlights die in deze film aan bod komen, kunt u zich uitstekend oriënteren op uw verblijf in Suriname.

ArtShots Video Producties wil met deze toeristisch film Suriname bij een brede groep mensen introduceren als aantrekkelijke vakantiebestemming. De indrukwekkende schoonheid van het land, de veelzijdige mogelijkheden, de ongerepte natuur, de stroomversnellingen en watervallen in het binnenland, de reuze schildpadden die jaarlijks hun eieren leggen en de innemende bewoners: Het is slechts een greep uit de vele items die in deze kleurrijke film aan bod komen.

De complete film heeft een speelduur van 60 minuten, kan zowel in het Nederlands als in het Engels gevolgd worden en is door de bekende Surinaamse jazz zangeres Denise Jannah ingesproken. De film is verkrijgbaar in de meeste reisboekwinkels in Nederland of via de website van ArtShots Video Producties.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>