Plantage Tour Commewijne

Op zo’n 8 km verwijderd van Paramaribo ligt de oude koffieplantage Leonsberg. Van hieruit start de avontuurlijke Plantage Tour Commewijne. U vaart langs oude plantages. Dit district is een van de oudste van Suriname waar tal van overblijfselen van oude suiker-, koffie- en tabaksplantages te vinden zijn. Tijdens deze tour zie je niet zelden dolfijnen of maak je kans om de zeldzame rode ibissen te spotten. Bent u op zoek naar een goed verzorgde tour en tegen een schappelijke prijs, dan kunt u boeken bij Iwan River Tour.

Ligging

Commewijne is gelegen op de rechteroever van de Surinamerivier, direct ten oosten van Paramaribo. Commewijne wordt in het noorden begrensd door de Atlantische Oceaan, in het westen door de districten Paramaribo en Wanica, in het zuiden door het district Para en in het oosten door het district Marowijne. De hoofdplaats is Nieuw-Amsterdam.

Langs welke oude plantages vaart u?

U vaart langs de volgende plantages waarbij sommige worden bezocht: Katwijk, De Nieuwe Grond, Constantia, Nieuw Meerzorg, Reynsdorp te Bakkie, Alliance, Heerendijk, Magrita, Rust en Werk en Kroonenburg.

Katwijk

Katwijk ligt in het district Commewijne aan de linkeroever van de rivier de Commewijne, tussen de voormalige plantages Wederzorg en Welgelegen. Vroeger verbouwde men hier koffie. Tegenwoordig verbouwt men op Katwijk nog Arabica koffie (Katwijk koffie) en citrusvruchten. Daarnaast is er enige veeteelt en wat visserij. Er wonen ongeveer 35 gezinnen-
voornamelijk Hindoestanen en Javanen.

De Nieuwe grond

De Nieuwe Grond was een koffieplantage aan de Commewijnerivier in het district Commewijne. De plantage ligt stroomafwaarts naast de plantage Akkerboom en stroomopwaarts naast de plantage Beninenburg. Omstreeks 1985 werd de plantage gekocht door Desiré Delano Bouterse. Vanaf circa 1998 is er een afkickcentrum voor drugsverslaafden gevestigd.

Constantia

Constantia was een koffieplantage. In het Sranan Tongo wordt deze oude plantage ‘Santi’ genoemd. Deze locatie staat ook wel bekend als de Matapicakreek. In 1819 telde de plantage 790 akkers.

Nieuw Meerzorg

Deze plantage ligt aan de Matapicakreek. Hij werd in 1942 gekocht door Toon Rozenburg. Vroeger stond deze plantage ook bekend als Jacopoe, de naam van de vorige eigenaar. Men verbouwde hier vroeger koffie.

Reynsdorp te Bakkie

Bakkie is een dorp en ressort gelegen aan de rivier Commewijne. Omstreeks 1902 werd de koffieplantage Reijnsdorp aangekocht door het gouvernement en verkaveld in kleinlandbouwpercelen voor immigranten die hun contract hadden uitgediend. Zo is het dorpje “Bakkie” of “Baki” ontstaan. In het jaar 2000 was het een van de weinige nog bewoonde plaatsen langs de rivier. Sinds 2007 is Bakkie in ontwikkeling. Sinds enkele jaren is er ook een museum te Bakkie.

Alliance

Alliance is een oude suikerrietplantage aan het begin van de Matapicakreek . Hier is er gelegenheid voor de sanitaire stop, kunt u een wandeling maken en een versnapering kopen in de plaatselijke winkel. De boot vaart naar de volgende aanlegsteiger waar u weer wordt opgepikt.

Heerendijk

Nut en Schadelijk of beter bekend Heerendijk is een voormalige koffie-en cacaoplantage. Zij ligt in aan de rechteroever van de rivier de Commewijne, tussen de plantages Brouwerslust en Killenstein. In de volksmond werd de plantage Schaddreen of Skadren genoemd.

Magrita

Magrita was een plantage aan de Commewijnerivier. Hij lag links bij het opvaren, stroomafwaarts naast plantage Elisabeth’s Hoop en stroomopwaarts naast plantage Buitenrust. De plantage werd als een koffieplantage aangelegd door Johan Friederich Knöffel, de eigenaar van plantage Frederiksdorp, die naast Buitenrust lag. In 1903 werd het aangekocht als vestigingsplaats voor kleine landbouwers. Om de bewoning te bevorderen werd 30 hectare ingericht als rijstpolder voor de daar wonende Javanen.

Kroonenburg

Kroonenburg is een voormalige koffieplantage en ligt aan de rechteroever van de rivier de Commewijne, tussen de plantages Brouwerslusten Rijnberk. Tegenwoordig is de plantage als dorpsgemeente nog in gebruik. Er wordt door de lokale bevolking veel groenten en fruit verbouwd voor de plaatselijke markt. Op dit moment worden er op een aantal bedden onder meer tamarinde, noni (didibri-apra), bospapaya, peper en palm verbouwd.

Rust en Werk

Rust en Werk was een koffieplantage aan de Commewijnerivier. De plantage is in 1750 aangelegd door Wigbold Crommelin, die in 1749 als commandeur der troepen in Suriname was gearriveerd. Vanaf 1752 tot 1754 fungeerde hij als gouverneur ad interim en in 1757 werd hij officieel benoemd als gouverneur. Ook de naastgelegen plantages Lust tot Rust en Einde Rust werden op hetzelfde moment door hem aangelegd. Tegenwoordig is hier een grote veehouderij gevestigd.

Braamspunt

Braamspunt is een zandtong aan de kust van Suriname. Het is de uiterste westpunt van het district Commewijne in de gemeenschappelijke uitmonding van de Suriname en de Commewijne.
De punt heeft in de loop der tijden afwisselend perioden van kustafslag en aanslibbing gekend. Anno 2015 is Braamspunt door de overheid aangewezen als bijzonder beheersgebied omdat het van belang is voor bepaalde vogelsoorten en zeeschildpadden.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>