Raleighvallen en Voltzberg

Een trip naar de Raleighvallen en Voltzberg staat garant voor actie en natuur. Het is een sereen en onaangetast gebied met stroomversnellingen, watervallen en de mogelijkheid tot het beklimmen van de Voltzberg.

De Raleighvallen is een groep van aan elkaar gelegen stroomversnellingen bestaande uit de moedervallen, anjoemaravallen en enkele kleine watervallen. De Raleighvallen en Voltzberg liggen in het district Sipaliwini, het grootste district van Suriname. De totale oppervlakte is ongeveer 130.500 km2 en wordt bevolkt door zo’n 28.500 bewoners. Gelegen in de boven-Coppenamerivier hebben de Raleighvallen samen met de Voltzberg een oppervlakte van zo’n 78.000 ha. De Releighvallen en Voltzberg liggen in het grootste natuurreservaat van Suriname en staat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De bestemming waar meestal wordt gelogeerd is Fungu eiland. Hier zijn de verblijfplaatsen van Stinasu (Stichting Natuurbehoud Suriname) gevestigd. De plek is te bereiken met de bus en boot of met het vliegtuig of helikopter. De reis per bus en boot duurt ongeveer 6 uur. Een vlucht ongeveer 1 uur. De meest gebruikelijke-en avontuurlijke route is met de bus en boot.Via Zanderij reizen we naar Witagron het leefgebied van de Kwinti’s – de kleinste Marronstam van Suriname. Hier wordt de lunch gebruikt. Vanuit Witagron wordt de reis verder per boot voortgezet. Bij aankomst neemt u uw intrek in de lodge. Na de lange maar boeiende trip heeft u wellicht behoefte om te relaxen of wilt u het eiland verkennen. Ook een frisse duik of uw hengel uitgooien behoort tot de mogelijkheden.

De accommodatie is eenvoudig van opzet en opgetrokken uit hout. Afhankelijke van uw boeking maakt u gebruik van een gemeenschappelijke slaapzaal, een overkapping met hangmatten of een privékamer. De privé kamers hebben eigen douches en toiletten. Bij de gemeenschappelijke slaapzaal en de overkapping met hangmatten is de sanitair gemeenschappelijk.

Dag twee is vaak gepland voor een tocht door het regenwoud naar Voltzberg. In dit deel van het reservaat komen bijzondere dierenpopulaties voor waarvan sommige bedreigd zijn, zoals de jaguar, het reuzengordeldier, de reuzenotter, de tapir, de luiaard, alle acht apensoorten van Suriname, de harpijarend en de kleurrijke oranje rotshaan. Verder zijn er kaaimannen en brulapen. Er bestaat een grote kans om onderweg één of meerdere van deze exotische dieren te spotten. Door de enorme verscheidenheid aan ecosystemen, is er ook een grote diversiteit aan planten. De vegetatie in het natuurreservaat bestaat voornamelijk uit hoogbos. In dit type bos vind je vele boomsoorten. Er staan hier bomen met een hoogte van 40 tot 50 meter soms met uitschieters van wel 60 meter, zoals de kankantri en de ingipipa.

Het hoogtepunt is de klim naar de 240 meter hoge top van de Voltzberg, waar u van een prachtig uitzicht kunt genieten. Het granietmassief heeft kale wanden waar zo nu en dan wat bolcactussen groeien en soms hier en daar verschillende soorten orchideeën. Leuk om te weten is, dat op het 20 Surinaamse dollar biljet deze berg staat afgebeeld. De berg dankt haar naam aan de Duitse geoloog Voltz, naar wie de berg is vernoemd.

Dag drie is gereserveerd voor de bezichtiging van de moedervallen. We varen er ongeveer in een half uur naar toe. Hier kunt u wandelen of u lekker laten masseren door het frisse kolkende water. Uw verblijf wordt afgesloten met een optreden van de plaatselijk band – “De Raleighboys”. Hier kunnen de benen van de vloer.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>