Warappakreek

De video over Warappakreek verschijnt binnenkort. Tot die tijd kunt u andere video’s bekijken via onze Ontdek pagina. Onze excuses voor het ongemak.

De Warappakreek dagtrip is een gevarieerde trip vol met historie, cultuur en natuur. De Warappakreek is een natuurlijke kreek van de Commewijne rivier die rond 1740 in cultuur is gebracht door de kolonisten die daar suiker-, katoen- en koffieplantages hebben gesticht. Het laatste gedeelte van de kreek hebben de slaven met de hand uitgegraven tot aan de Atlantische oceaan. Na de afschaffing van de slavernij zijn bijna alle plantages langs de Warappakreek verlaten. Met de tijd is deze kreek dichtgeslibd en was het meer dan 100 jaar onbevaarbaar.

In 2007 is Marcha Mormon opzoek gegaan naar haar roots. Die bleken op een plantage langs de Warappakreek te liggen. Samen met haar man Bas Spek zijn ze er naartoe gegaan, en kwamen ze erachter dat de Warappakreek eigenlijk geen kreek meer was, maar begroeid was met voornamelijk mangrovebomen. Met een sterk team hebben ze de 9 km lange kreek in ongeveer 6 maanden uitgegraven.Tijdens het uitgraven zijn ze zoveel wonderbaarlijke dingen tegen gekomen dat een zoektocht naar de roots helemaal uit de hand is gelopen. Bas en Marcha hebben een stichting opgericht: Stichting “Warappa”. Deze stichting houdt zich bezig met het ontplooien van duurzame toeristische en educatieve activiteiten.

Bij deze trip verschillen de vertrektijden. Dit heeft te maken met het getij dat per dag steeds ongeveer een uur verschilt. Bij laag water is de kreek namelijk droog. U kunt verwachten dat we ergens tussen 6 uur en 10 uur vertrekken in de richting van Alkmaar. Dit is een oude plantage in het district Commewijne. Op Alkmaar nemen we een overdekte boot en varen de Commewijne rivier op. Deze vaart zal ongeveer een uur duren. We komen dan aan op plantage Reynsdorp, in de volksmond ook wel “Bakkie” genoemd. Tevens is daar is ook de stichting Warappa gevestigd. Daar drinken we een kopje thee of koffie van Surinaamse bodem. We kletsen wat bij en lopen over de plantage waar het nationaal herbarium een botanische tuin heeft. We zien wat voor kruiden, planten en bloemen er groeien en lopen naar een klein museum waar kostbare stukken te zien zijn zoals oude pistolen, flessen en kaarten. Ook krijgt u een oud Afrikaans bankje te zien die de kolonisten met de overtocht uit Afrika hebben meegenomen. Ook zien we originele betaalbewijzen uit 1863 voor slavenhouders. Die kregen destijds een tegemoetkoming voor de afschaffing van de slavernij en nog veel meer..

Daarna vertrekken we met de boot richting de Warappakreek. We varen door een tunnel van mangrovebomen waarbij de gids u vertelt over de oude plantages die verlaten zijn en waar bijna niets meer van te zien is. Af en toe zien we in de jungle restanten van een sluis, pilaren en op een van de plantages is zelfs nog een ruïne van een James Watt stoommachine uit 1830 te zien. Met een beetje geluk, kunnen we tijdens de tocht ook wat vogels spotten zoals: de rode ibis, de krabbenbuizerd, de zwartkopooievaar, de rode lepelaar en nog veel meer. Aapjes, kaaimannen, schildpadden, otters, en zelfs de jaguars zijn dieren die in de omgeving voorkomen en zijn gespot. We varen de kreek helemaal uit tot aan de Atlantische oceaan en als de waterstand het toelaat gaan we aan land om lekker uit te waaien en bezoeken we een volgelhut waar er met laag water veel vogels te spotten zijn. Dit komt doordat er voor onze kust op bepaalde plekken grote modderbanken voorkomen die door slib van de Amazonerivier met de Guyanastroming voor de kust komt. Dit is voedselrijk voor honderden vogels die dan voor onze kust komen foerageren.

Tot slot varen we weer terug en gaan uitgebreid lunchen op plantage Alliance. Dit is een citrus plantage en een van de weinige plantages die nog steeds in werking is. Kortom, we nemen een duik in de geschiedenis en zien de schoonheid van de natuur en proeven de cultuur.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>