Weg naar Zee

In deze film wordt een Hindoestaanse crematieplechtigheid belicht en een bedevaartsoord. De crematie vindt plaats aan het einde van Weg naar Zee waar in de directe omgeving ook het bedevaartsoord is gevestigd.

Een stukje cultuur van de Hindoestanen

Hindoestanen zijn een bevolkingsgroep in Suriname waarvan de voorouders van Indiase afkomst zijn. De Hindoestanen kwamen vanaf 1873 vanuit het toenmalige Brits-Indië naar Suriname. Hindoestanen dienen niet te worden verward met volgers van het hindoeïsme, hoewel een groot aantal Hindoestanen deze religie aanhangt.

In de Surinaamse gemeenschap geven vooral Hindoes er de voorkeur aan om na de dood in de open lucht gecremeerd te worden. Hindoes geloven in een vergankelijk lichaam en een onsterfelijke ziel. Om die reden cremeren zij hun doden zo snel mogelijk. Zij geloven dat de ziel binnen korte tijd terug moet keren naar de oorsprong.

Overledenen worden bediend door een pandit. Hij voert in de huiselijke kring samen met een familielid rituelen uit. Als een vader is overleden, dan wordt dit meestal samen met de oudste zoon gedaan. Is de moeder overleden, dan gebeurt dit met de jongste zoon. In het crematorium worden de rituelen verder voortgezet. Om de ziel vrede te schenken wordt tijdens het ontsteken van de brandstapel gebeden uit de heilige teksten. De samenstelling van een brandstapel bestaat uit onder meer walaba-hout, aanmaakblokjes, lege kokosnoten, ghee (een soort boter) en een kruidenmengsel. Na de crematie wordt de as, de bloemen en alle stoffelijke resten verzameld waarna ze worden uitgestrooid, meestal in de monding van de Surinamerivier of op de Zeedijk (beide grenzend aan de Atlantische Oceaan.

Waar is het openlucht crematorium gevestigd

Via Weg naar Zee kom je bij het oudste openluchtcrematorium van Suriname. Het werd aangelegd in 1968. Weg naar Zee is een zijweg van de Kwattaweg. Het ligt in het uiterste noordwesten van de stad en zoals de naam al doet vermoeden ligt het aan de Atlantische kust. Weg naar Zee is de benaming zoals die in de volksmond wordt uitgesproken. De officiële benaming is Henri Fernandesweg. Dichtbij het crematorium is een bedevaartsoord gevestigd voor strenggelovige Hindoes. Deze werd eveneens in 1968 aangelegd op particulier initiatief.

Bedevaartsoord Weg naar Zee

Het park is voor iedereen toegankelijk. Er wordt echter wel van je verwacht dat je je op een respectvolle manier gedraagt zoals dat op religieuze plekken gebruikelijk is. Op borden wordt aangegeven wanneer het ontdaan van schoeisel wenselijk is. De entree is vrij, maar een donatie voor het onderhoud van het terrein wordt op prijs gesteld. Reusachtige en indrukwekkende Hindoebeelden springen direct in het oog. Het is een prachtige plek met bontgekleurde beelden die goden uit het Hindoeïsme voorstellen. Je kunt er heerlijk rondwandelen of in stilte mediteren. Verder kun je genieten van het uitzicht over de Atlantische Oceaan.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>